باقالی پلو یا نخود(فرنگی) پلو:باقالی یا نخود فرنگی را پخته طوری که له نشود ٬ برنج خیسانده درآب ونمک را اضافه و بعد آماده شدن برنج، مثل همیشه آبکش می کنیم. شوید خشک را لابه لا اضافه ودم می گذاریم. ( اگر شوید تازه بود دو،سه دقیقه قبل از آبکش کردن به برنج در حال غل اضافه می کنیم.) موقع سرو، گوشت ماهیچه ی پخته که آبش غلیظ شده٬روی پلومی چینیم. مقداری ازپلو را به زعفران دم کرده آغشته و روی کار را تزئین می کنیم.

برای دم پختک (باقالی زرد یا لپه باقالی): پیاز داغ را ته قابله تهیه +باقالیها که زود می پزد و نباید آب زیاد ریخت ،وقتی باقالی ها کمی زنده پخته شد ،برنج شسته شده را اضافه (آب یک بند انگشت روی برنج بایستد) + زردچوبه+نمک+روغن حیوانی یا کره ،وقتی آب روی برنج کشیده شد دم می گذاریم. معمولاً با ترشی و نیمرو میل می شود. البته می توان مکمل های دیگری هم به کار برد.

در موارد ذکر شده در بالا بعد از گوشت ها، پنیربرشته ،املت مرغ (چغرتمه) نیز می توانند گزینه های بعدی باشند.

برای دمی (کته)سه مورد بالا :باقالی یا نخود که  پخت،برنج شسته را اضافه،طوری که یک بند انگشت آب روی برنج بایستد،بعد + روغن و نمک  .شوید را آخر سروقتی بیشتر آب کته کشیده شد،اضافه تا رنگ پلو خراب نشود.(قبل اضافه کردن برنج و بعد از ان کف غذا را جمع می کنیم.)

پسته پلو:  وقتی آب جوشیدخلال پسته ها همزمان با برنج به آب در حال جوش اضافه ،بعد آبکش شوید خشک کمتری از باقالی پلو استفاده می کنیم و دم می گذاریم. با مرغ صرف می شود

سبزی پلو:یک و نیم کیلو سبزی برای 10 نفر(تره /گشنیز/شوید / جعفری/ کمی سیر سبز که فصلش بهار است. اگر گشنیز را یک واحد بگیریم، شوید 2 واحد،تره 2 واحد و جعفری 3واحد) برنج را به آب جوشیده اضافه  دو،سه دقیقه مانده به آبکش کردن ،سبزی را اضافه می کنیم و بعد آبکش می کنیم.(اگر سبزی را خام بعد آبکش با برنج مخلوط کنیم احتمال آب انداختن و خمیر شدن برنج بیشتر می شود.) معمولا˝ با کوکو سبزی وغذاهای دریایی صرف می شود .

 

پیازچه ( تره) پلو: قسمت گیس مانند پیازچه ها را زده، بعد از شستن خرد می کنیم ( می توان در این مرحله فریز کرد.) چه آبکش و چه کته ای در قابلمه ی دیگری پیازچه ها را که تفت سبکی داده ایم لا به لا با برنج ریخته و دم می گذاریم. با غذاهای گوشتی از جمله ما هی و تن یا مرغ میل می شود. در واقع جایگزین راحت تری به جای سبزی پلو است و اگر سبزی آن از شب قبل آماده شود ،ناهار سریع آماده می شود.

₪ تقریباً برای هر سه پیمانه برنج،نیم کیلو پیازچه لازم است. توجه که بعد تفت حجم عمده ای از سبزی کم می شود.

₪ به جای پیازچه می توان از تره یا تره فرنگی استفاده کرد.

₪ می توان مرغ را با زعفران ، زردچوبه ، نمک ، آبلیمو و پیاز پخت  تا کم آب شود ، آبش را صاف و کنار غذا سرو کرد و مرغ را ریش ریش وسط  برنج موقع  دم ریخت.

ماهی به عنوان ته دیگ: ماهی بدون استخوان را یک ساعت در پیاز و فلفل دلمه ای خرد شده+ آب نارنج (آبلیمو) +نمک ، فلفل وزرنجبیل خوابانده بعد  مانند ته دیگ بعد از ریختن روغن و کمی زردچوبه ، ماهی ها را چیده و انواع پلو هایسبز یا سادهرا که ابکش شده اضافه و دم می گذاریم. اگر در پلو پز این کار را انجام می دهیم درجه ی آن را از متوسط کمی کمتر بگذاریم تا نسوزد.

 

شوید پلو با میگو سوخاری