ژله به اشکال مختلف

 ژله ی ساده -  ژله ی میوه -  ژله خرده شیشه - ژله ی چند طبقه -  ژله داخل طالبی یا خربزه -ژله با کاسترد- ژله بستنی  و ...

ژله:  اگر روی دستور پودر ژله ی آماده 200 سی سی یعنی یک لیوان ذکر شده، ما 150 سی سی یعنی سه چهارم لیوان در نظر می گیریم ، روی بخار آب جوش چند دقیقه با چنگال هم، تا خوب حل شده و شفاف شود ،آب سرد هم 150 سی سی اضافه می کنیم. در ژله ی ساده می توان به جای آب سرد از نکتار همان میوه استفاده کرد.

برای برگرداندن دسر، ظرف را چند لحظه در قابلمه ی بزرگتری که آب گرم شیر در آن ریخته ایم قرار می دهیم، با احتیاط و مرحله به مرحله، اگر زیاد گرم شود ،شره می کند. اگر گیر داشت می توان از سشوار کمک گرفتبهتر است قبل از ریختن مایع در قالب دسر، داخلش را کامل آب بگردانیم بعد چند دقیقه در فریزر قرار دهیم.بعد از برگرداندن دوباره در یخچال قرار می دهیم تا خنک شود. برای ساعات طولانی با در پوش باشد تا لطافتش حفظ شود.

ژله ی میوه / خرده شیشه با بیس آلوئه ورا: ژله آلوئه ورا بی رنگ بوده و میوه های خرد شده در خود را به خوبی به نمایش می گذارد. ژله را درست کرده یک ساعت بیرون یخچال بماند ٬هرچند وقت هم می زنیم تا نبندد.( در صورت عجله از یخچال کمک می گیریم یا آب سرد کم ریخته و یخ می ریزیم تا به حجم سه چهارم لیوان برسد.) بعد با احتیاط و با ملاقه روی میوه ،کمپوتهای دلخواه یا حتی ژ له های قالب زده شده یا برش خورده(ته ظر را با برس چرب بعد مایع ژله که با نیم لیوان آب جوش و نیم لیوان آب سرد تهیه شده می ریزیم و بعد گرفتن برش یا قالب می زنیم،اگر نازک باشد به ظرف می چسبد) می ریزیم. کمپوت را آبکش کرده و ده دقیقه می گذاریم آبش برود. میوه هایی مثل نارنگی و کیوی، بستن ژله را مختل می کنند. میوه ای مثل طالبی را می توان با قاشق مخصوص بستنی به صورت توپی درآورد. توت فرنگی با کلاهک سبزش زیباتر است. بهتر است در ژله های رنگی از همان میوه ا ی استفاده کنیم که ژله به آن نام است. زیاد ریختن میوه باعث ترک برداشتن ژ له می شود.

برای زمینه ی سفید ، به جای سه چهارم آب سرد، ماست + نوک ق چ وانیل را با چنگال زده تا باز شود و  وقتی نیمه ای که با آب جوش حاضر می شود خنک شد و هم دما شدند اضافه می منیم وگرنه می برد.

 

ژله ی آجیلی آلوئه ورا : مانند ژله ی میوه ،فقط به جای میوه از آجیل خام استفاده می شود.

ژله داخل طالبی یا خربزه و...:  پوست طالبی نسبتا˝سفت را مثل میوه کنده٬ سرش را برداشته، وتخمها راخارج می کنیم. ﮋله رنگ قرمز را که یک ساعت بیرون یخچال مانده و هرچند دقیقه هم زده ایم را می ریزیم . به یخچال  منتقل کرده٬بعد از بستن ژله٬ با چاقوی تیز٬ شتری می بریم. خربزه را  حلقوی می بریم. می توان دور کار را با خامه ی فرم گرفته یامیوه تزئین کرد.

ژله با پودینگ (کرم):  پودینگ مورد نظر (کاسترد، پودینگ وانیلی یا شکلاتی و ...)  که در یخچال بست. ژله  را آماده و بیرون یخچال یک ساعتی نگه می داریم و گاهی هم می زنیم. بعد روی پودینگ ریخته و در یخچال می گذاریم تا ژله بسته شود.البته از همان اول در ظرف سرو ( که بهتر است بلوری باشد) این کار را می کنیم.

ژله بستنی یا ژله ماست/ ژله ی چند طبقه/ خرده شیشه با بیس سفید و... : همان دستورپودر ژله های آماده را استفاده کنید، فقط به جای آب سرد ،سه چهارم لیوان بستنی آب شده  در دمای محیط  یا سه چهارم لیوان ماستی که مقداری با چنگال زده ایم و کاملاً شیرین است(منظور،ترش نباشد) ،استفاده شود. وقتی بستنی یا ماست را به قسمتی که روی بخار آماده شده(روش بن ماری) اضافه می کنیم باید هم دما باشند و کاملاً سرد باشد وگرنه گلوله گلوله شده یا دو فاز می شود. اگر بستنی و ماست را اضافه و حس کردیم کمی بسته شده دارد  وگلوله گلوله شده،روی بخار و به کمک چنگال هم می زنیم ولی به هیچ عنوان نباید به مرحله ی جوش برسد.  در مورد ماست دقت بیشتر چون ترش می شود. (در ضمن پودر ماستی ژله به صورت آماده نیز موجود است )  این کار باعث مات شدن و نشان دادن رنگ ژله خواهد شد. افتراق دو رنگ ژله ی شفاف در کنار هم دیده نمی شود ولی اگر یکی یا هر دو مات شود،جلوه خواهند کرد.

اگر به ژله ی آلوئه ورا ماست یا بستنی وانیلی اضافه شود ،بیس سفید رنگی به دست می آید که جلوه ی خوبی در دسرها دارد. هچنین اگر یکی یا بیشتر ژله، آماده و خرد کرده و بعد از این پایه ی سفید که یک ساعتی قبل آماده شده،و گاهی با چنگال هم خورده تا بسته نشود، رویشان ریخته و در یخچال ببندد ،ژله ی خرده شیشه به دست می آید.

₪ برای اینکه بعداً لایه ها از هم جدا نشوند بهتر است وقتی لایه ی زیرین هنوز کمی چسبندگی دارد لایه ی بالایی اضافه شود یا اینکه لایه ی رویی خیلی خیلی کم گرما داشته باشد.

₪ اگر به جای بستنی وانیلی از همان بستنی استفاده شود که ژله اش را داریم مثلا بستنی طالبی برای ژله ی طالبی و ... رنگ پر رنگ تری به دست می آید.

₪ برای بیشتر از یک شب ماندن ژله در یخچال از درپوش استفاده تا خشک نشود.

₪ برای تبدیل یک پیمانه ،مایع به حالت ژله حدود 1 ق مرباخوری پودر ﮋلاتین لازم است

دوفاز

 

هم دما

 

 

پایین: هر دو لایه با بستنی وانیلی/ قسمت زیری تمشک و قسمت رویی زردآلو

پایین: از بالا به زیرین: ژله ماستی توت فرنگی(آماده) ژله ی شفاف موز،ژله ی شفاف بلو بری،ژله ی هندوانه ی ماستی

 

ژله با الهام از شکل هندوانه: از بالا به پایین:ژله هندوانه، ژله ماستی آلوئه ورا ، ژله طالبی

 

 

 

ژله ی چرخشی : اول لایه ی مات به رنگ دلخواه ، سفید یا رنگی( اینجا ژله ی ماستی هلو است) آماده کرده ، و داخل ظرف می ریزیم ، بالافاصله ژله ی شفاف (با آب و بدون اضافه کردن لبنیات) را درست کرده و تا یک ساعتی که لایه ی اول ببندد در محیط نگه داشته و گاهی با چنگال هم می زنیم. وقتی لایه ی مات گرفت با چاقوی تیز که به آب داغ زده ایم تا راحت تر برش دهد قسمتهای مورد نظر را برش و به کمک قاشق تمیز بر می داریم (می توان نصف یک طرف را برداشت) ،بعد (اگر میوه مورد نظرمان بود چیده) ژله را مماس با لایه ی مات ریخته و یک ربعی دریخچال می گذاریم تا بسته شود(اگر میوه نداشت احتیاج به این قسمت نیست وهمه ی ژله را می ریزیم) سپس بقیه ی ژله ی شفاف را می ریزیم. برای بهتر دیده شدن بهتر است لایه ی مات دیگری اضافه شود یا لایه ی ماتی که برداشته بودیم را دوباره با روش بن ماری آب و بعد از خنک شدن اضافه کرد. در اینجا از ژله ی ماستی توت فرنگی استفاده شده است.

 

ژله ی ابر و باد  : این هم تکنیکی دیگر . دو ژله هر دو مات یا یکی مات و دیگری شفاف را پشت سر هم، آماده ،در یخچال می گذاریم و گاهی هم زده تا وقتی که نیم بند شوند و حالتی مثل ماست بگیرند،بعد قاشق قاشق ، کنار هم در ظرف ریخته و در یخچال می گذاریم تا ببندد. (تصویر ژله ی طالبی با ژله ی ماستی توت فرنگی حاضری است که به جای سه چهارم لیوان آب سرد،نکتار آلبالو اضافه شده است.)

 

ژله ی تخم شربتی  : تخم شربتی را بیست دقیقه در آب سرد خیس می کنیم  تا حجم سه چهارم لیوان . ژله آلوئه ورا ر با سه چهارم آب جوش روی بخار آب خوب حل کرده و به جای آب سرد لیوان محتوی تخم شربتی را ریخته نیم ساعتی صبر کرده گاهی هم می زنیم بعد ته قالب ریخته می گذاریم یخچال ببندد . سپس روی یا رویه های بعدی را به ترتیب مات و شفاف می چینیم.  مات یعنی به جای آب سرد ماست یا شیر یا بستنی وانیلی می ریزیم و این کار را بعد خنک شدن ژله انجام می دهیم تا نبرد.

 

ژله ی حباب دار:  ژله ی آناناس یا پرتقال  وقتی در یخچال نیم بند شد با همزن دستی می زنیم تا حباب دار شود بعد در لیوان می ریزیم . می توان نی هم قرار داد تا بیشتر شکل نوشیدنی بگیرد. مایع ژله ی آلئو ورا حاضر کرده بیرون یخچال گذاشته گاهی با چنگال هم میزنیم  ژله ی داخل ییخچال بست،آلوئه ورا  را در مخلوط کن می ریزیم تا کف کند و به روی کار اضافه می کنیم در یخچال می گذاریم تا ببندد.

 

ژله رولی: بسته را طبق دستر در یک لیوان آب جوش به روش بن ماری حل بعد دو سوم پیمانه بستنی را سرد اضافه ،ظرفی مثل مرغ خوری را به کمک برس چرب و ژله را اضافه و سه ربع بعد از یخچال خارج و به کمک چاقوی تیزی که به آب گرم زده ایم برشهای طولی داده و رول کنیم.

 

 

ژله ی مغز دار: دو سوم ژله ی مورد نظر را در ظرف ریخته و مثل شکل ظرف کوچکتری وسطش قرار می دهیم ، داخلش آنقدر آب می ریزیم که به پایین برود ولی به کف نرسد و با وسیله ای مثل گیره ی لباس آن را در وسط فیکس می کنیم و داخل یخچال می گذاریم ، بعد که بست، دنت مورد نظر (یک بسته پودر زله ی آماده حداکثر یک دنت می برد.) را در گودی ریخته و اگر لازم بود مقداری از ژله را با قاشق خارج می کنیم و یک سوم بقیه ی زله را که در این مدت گاهی با چنگال هم زده ایم اضافه کرده و به یخچال بر می گردانیم تا ببندد. بهتر است این زله از اول در ظرف سرو تهیه شود، چون دنت روان است.